Archive for november, 2009

Gurli ja Gustaf Swanljung

söndag, november 22nd, 2009

Gurli ja Gustaf Swanljung, noin sata vuotta sitten eläneen raahelaisperheen tarina. Gurli Swanljungin, s.30.5.1879, syntymästä oli 130 vuotta Raahen sukukokouksen aikaan toukokuussa 2009.

SL380178Vaasalainen koulutyttö Gurli oli 14-vuotias, hauskannäköinen, eloisa, ja hänellä oli rikas mielikuvitus. Hän oli saanut hyvän kasvatuksen kotonaan, ja asui hovioikeudenneuvos-isänsä virkatalossa keskellä kaupunkia. Hän oli perhetyttö, jonka menemisiä vahdittiin. Hyvän tavan mukaan hän ei saanut puhua vieraan kanssa ennen molemminpuolista esittelyä.

Oli vuosi 1893, ja Lyseosta tuli kutsu tyttökoululle juhliin. Gurli tapasi siellä raahelaisen Gustaf-nimisen pojan, joka oli häntä kuusi vuotta vanhempi. Poika  kertoi lähtevänsä pian Helsinkiin lääketiedettä opiskelemaan. Poika oli miellyttävä ja toisia huomioiva käytökseltään. Hän oli sinisilmäinen, hänellä oli aaltoileva tukka ja miehisen muodin mukaiset vahatut viikset. Ihastus oli molemmin-puolinen. Juhlien jälkeen he yhteisellä promenaadilla lupasivat toisilleen pitää yhteyttä. Leikkimielen takaa oli aistittavissa syvä kiintymys, joka ei piitannut välimatkasta.

Vaasassa puhelimet olivat tänä aikana vain virkakäytössä, ja toimivat keskus-neitien kautta. Näin ollen ne eivät sopineet yhteydenpitoon. Oli lähestyttävä kirjeitse, mutta se ei ollut helppoa. Molempien veljet pantiin välittäjiksi.

Gurli kirjoitti ”Jag fick genom bror Ragnar veta att jag skulle få något av Er. Er bror Allon hade bedt mig komma ut, så skulle han ge mig det. Men jag var ej presenterad för honom, så Ragnar gjorde det. De lofvade båda att ej mera tala ett ord om saken. Nog var det ju bättre att Ni ej skickade det på posten, ty om någon här hemma frågat mig hvarifrån det var, skulle jag naturligtvis ej sagt, men jag känner på mig att jag hade rodnat duktigt. När Ni nästa gång skrifver, så skrif så att jag får brefvet om  söndagen, ty alla söndagar tar jag själv emot posten av posteljonen, då kan ingen få veta om brefven. Jag tänker inte tala om dem åt någon. Ni gör ju det ej heller?” – Olihan sopimatonta näin nuoren alkaa seurustelu, ja Hanna-äiti ei saanut tietää asiasta. Kirjeessä nuoret vielä teitittelevät toisiaan. Pian Gurli sai myös ruusukimpun ihailijaltaan. (Läs mer…)